Uudista tapasi tuottaa -
kohti kestävää ruoantuotantoa
Kehitä, vahvista ja kasvata tilasi osaamista
Ilmainen koulutus auttaa sinua uudistamaan maatilasi toimintaa kohti kestävämpiä ja kannattavampia ratkaisuja. Saat ajankohtaista tietoa, käytännön työkaluja ja uusia ideoita, joiden avulla voit kehittää tilaasi – ympäristöä unohtamatta.
Tavoitteena on vahvistaa myös omavaraisuutta, ruokaturvaa ja osaamista erityisesti Lapissa. Digitalisaatio ja vihreä siirtymä eivät jää vain isoiksi sanoiksi – tässä koulutuksessa ne muuttuvat konkreettisiksi ratkaisuiksi arjen työhön. Koulutus toteutetaan vuosien 2025–2027 välillä, ja sen voi suorittaa joustavasti työn ohessa.

Kenelle maksuton koulutus sopii?
Koulutus on käytännönläheinen ja joustava – se ei ole liian kuormittava, vaan tarjoaa konkreettisia työkaluja ja uusia ideoita, joita voi soveltaa omaan työhön ja kiireiseen arkeen.
Koulutus on suunnattu erityisesti maanviljelijöille, mutta mukaan voivat osallistua myös maataloustyöntekijät, lomittajat, neuvojat, opettajat, porotalouden toimijat sekä muut ruokajärjestelmän ammattilaiset.
Osallistuminen onnistuu etänä Teamsin kautta mistä päin Suomea tahansa, ja kaikki koulutuskerrat tallennetaan myöhempää katselua varten. Opetuskielenä on suomi.
Kolme osa-aluetta, joista voit valita yhden tai kaikki!
1. Maaperän terveyden ja kasvukunnon parantaminen sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen
2. Ruoantuotannon kiertotalous ja omavaraisuuden
tukeminen
3. Turvepeltojen ilmastopäästöjen vähentäminen
Koulutuspaikka: Ammattiopisto Lappia, Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus, Loue tai etänä Teams
Tietoa osa-alueesta
Koulutus tarjoaa kokonaisvaltaisen perehdytyksen pohjoisen maatalouden erityispiirteisiin ja uudistavan viljelyn käytäntöihin. Painopisteinä ovat muun muassa vesitalous, viljelykierto, kasvipeitteisyys, orgaanisten panosten käyttö ja kemiallisen kasvinsuojelun vähentäminen. Koulutuksessa hyödynnetään Louen opetusmaatilaa ja tutkimusverkostoja kuten Lukea.
Opetus on käytännönläheistä ja sidottu osallistujien omaan työympäristöön. Jokainen osallistuja tekee tilakohtaisen nykytila-analyysin, kokeilee uusia menetelmiä käytännössä ja saa tukea suunnitelmien kehittämiseen vertaisryhmissä ja mentoroinnissa.
Koulutuksen päätteeksi osallistujalla on selkeä suunnitelma oman tilansa kehittämiseksi kohti kestävämpää ja kannattavampaa tuotantoa.
Tietoa koulutuksesta
Koulutus tarjoaa käytännönläheisen perehdytyksen siihen, miten maatilat voivat hyödyntää biokaasua osana kestävää ruoantuotantoa, energiaomavaraisuutta ja ilmastokestävyyttä. Koulutuksessa käsitellään biomassoja, kuten lantaa, nurmia ja viljelyjätteitä, sekä niiden käyttöä biokaasun tuotannossa. Opit arvioimaan oman tilasi biokaasupotentiaalia ja tunnistamaan syötteet, varastoinnin ja logistiikan näkökulmasta.
Koulutus sisältää myös kannattavuus- ja rahoitusnäkökulmia, kuten CAP-tukien hyödyntämistä ja erilaisia liiketoimintamalleja (oma tuotanto, sopimustuotanto, yhteishankkeet). Opiskelijat kartoittavat oman tilansa nykytilan, laativat oppimispäiväkirjan ja suunnittelevat tilakohtaisen tai alueellisen biokaasuhankkeen pienryhmissä.
Tavoitteena on kehittää konkreettinen ja sovellettavissa oleva suunnitelma, joka tukee uusiutuvan energian tuotantoa ja maatilan resurssien tehokasta hyödyntämistä.
Tietoa koulutuksesta
Koulutus tarjoaa käytännönläheisen perehdytyksen turvemaiden viljelyyn ja ilmastokestävien ratkaisujen toteuttamiseen pohjoisessa maataloudessa. Sisällöt keskittyvät vesitalouden hallintaan, kuten lohkojen vettämispotentiaalin arviointiin ja säätösalaojitukseen, sekä toimiin, joilla voidaan vähentää ravinnevalumia ja hillitä ilmastopäästöjä.
Opiskelijat tutustuvat monipuolisiin vaihtoehtoihin turvepeltojen käytön muuttamiseen, kuten pysyvään nurmeen, kosteikkoviljelyyn, kivennäismaille siirtymiseen tai pellon viljelystä luopumiseen. Koulutus yhdistää karttatiedon, Visu-ohjelmiston ja käytännön havainnot, joita hyödynnetään omien lohkojen analysoinnissa ja kehittämistehtävässä.
Opetus tapahtuu Tervolan Louen opetusmaatilalla sekä osallistujien omilla tiloilla. Koulutus auttaa tekemään tilakohtaisia päätöksiä, jotka tukevat sekä taloudellista että ympäristöllistä kestävyyttä – ottaen huomioon myös CAP-suunnitelman tarjoamat kannusteet.
Koulutuksen aikataulu

Aloitustilaisuus
Teams: 28.10.2025 klo 13.00–15.00
Seminaarit
1. seminaari: 27.11.2025 klo 10.00–16.002. seminaari: 26.11.2026 klo 10.00–16.00
3. seminaari: 18.3.2026 klo 10.00–16.00
4. seminaari: 19.3.2027 klo 10.00–16.00
Kuukausittaiset Teams-tapaamiset
Jokaisen kuukauden ensimmäinen torstai klo 13.00–15.00Alkaen tammikuusta 2026 (ensimmäinen kerta 8.1.2026)
Kesä- ja elokuun pellonpiennarpäivät
Tarkemmat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.Käytännönläheistä koulutusta ja uusia yhteistyömahdollisuuksia - tutustu kouluttajiin
Koulutus palvelee eri kokoisia maatiloja ja perustuu tiiviiseen yhteistyöhön REDU Edun ja Lappian Louen osaamiskeskuksen kanssa, joka on Pohjois-Suomen johtava maatalous-, puutarha- ja eläintenhoitoalan koulutuspaikka. Koulutus hyödyntää laajaa yritysverkostoa luoden monipuolisia mahdollisuuksia koulutuksen ja yritystoiminnan kehittämiseen.

Hannu Pekkala
Asiantuntija, elintarvikeala ja hygieniaosaaminen
Lisätietoa kouluttajasta
Kouluttajana, valmentajana ja kehittäjänä olen helposti lähestyttävä ja empaattinen. Kuuntelen herkällä korvalla asiakkaan tarpeita ja käytän vahvaa asiantuntijuuttani ratkaisujen löytämiseksi. Vuosien kokemus on tuonut minulle varmuutta ja itseluottamusta, joka näkyy työskentelyssäni. Elintarvikealalta minulla on laaja asiakastuntemus. Yrityksissä minut tunnetaan luottamusta herättävänä ammattilaisena, jolla on asioista kokonaisnäkemys ja joka osaa alan läpikotaisin oli kyse sitten ravintola-, matkailu-, teollisuuden tai kaupan alasta.
Yritysrajapinnassa toimin konsulttina auttaen yrityksiä kehittymään ja kehittämään. Olen erityisen kiinnostunut erilaisista alakohtaisista suunnittelumalleista ja prosesseista. Kouluttajana jaan mielelläni vuosikymmenten saatossa kerryttämääni kokemusta elintarviketyöntekijänä, yrittäjänä ja elintarviketeollisuuden esihenkilönä.
Koulutukseltani olen Insinööri (YAMK), osaamisala teknologiaosaamisen johtaminen. Lisäksi olen suorittanut Insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka opinnot ja ammattiopettajan opinnot opettajakorkeakoulussa. Erityisosaamiseeni kuuluu hygieniakouluttajana ja hygieniatestaajana toimiminen sekä sisäisen auditoinnin auditoijana toimiminen.

Teemu Saralampi
Asiantuntija,
Vihreä siirtymä
Lisätietoa kouluttajasta
Olen ihmisläheinen ja käytännöllinen innovaattori. Kehittämistyössä yhdistän teknisen osaamisen luovaan ajatteluun käytännön ratkaisujen löytämiseksi. Minulla on pitkä kokemus yrityskehittämisestä eri toimialoilla ja eri kokoisissa yrityksissä. Olen helposti lähestyttävä, mikä auttaa rakentamaan vahvoja yhteistyösuhteita.
Olen asiantuntija ympäristöasioissa ja vastuullisuudessa. Erityisen kiinnostunut olen tekoälyn käyttämisestä liiketoiminnan kehittämisessä. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri.

Maria Kianen
HRD-asiantuntija,
Business Coaching
Lisätietoa kouluttajasta
Minulla on pitkä kokemus henkilöstön kehittämisen HRD (Human Resources Development) tehtävistä yksityiseltä sektorilta. Olen ratkaisukeskeinen ja käytännönläheinen työelämän ammattilainen. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden maisteri ja täydennyskoulutuksena Mindfulness-ohjaaja sekä ExtendedDISC®- ja Voimakehävalmentaja®.
Uraohjauksessa keskitymme kanssasi mm. itsetuntemuksen kehittämiseen, vahvuuksien kirkastamiseen sekä työnhakutaitojen ja -dokumenttien päivittämiseen. Tarvittaessa etsimme sopivia työpaikkoja ja piilotyöpaikkoja.

Martti Niva
Tuntiopettaja,
Maatalousala
Lisätietoa kouluttajasta
Martti on agrologi ja Maatalousalan perustutkinnon päätoiminen tuntiopettaja Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteessä. Hänellä on työkokemusta peltokasvituotannon kenttä- ja opetustyöstä 36 vuotta, sekä Nivan tilalta Lapin puikulaperunan viljelystä. Martti on rauhallinen ja kokenut opettaja, jota on helppo lähestyä matalalla kynnyksellä, ja joka osaa esittää asiat ymmärrettävästi ja selkeästi.
Peltokasvituotannon lisäksi Martin erikoisosaamisalueeseen kuuluvat Visu -ohjelmisto, EU -peltotukiasioiden maatalousalan virallisten nurmi- ja kaurakokeiden valmistelu, koealueiden kylvö, lannoitus, korjuu, havainnointi ja tietojen tallennus Luonnonvarakeskuksen järjestelmiin.

Juha Jokiniemi
Maataloustyönjohtaja,
Maatalousala
Lisätietoa kouluttajasta
Juha on maa- ja metsätaloustieteiden maisteri ja Ammattiopisto Lappian Louen opetusmaatilan työnjohtaja. Juha on riuskasti töihin tarttuva, teknisesti taitava ja helposti lähestyttävä asiantuntija, jolla on uusin osaaminen ja vahva näkemys nykyaikaisen maatilan kannattavasta hoidosta. Juhalla on 13 vuotta työkokemusta maatilan ja peltoviljelyn töistä muun muassa maataloustyöntekijänä kotitilallaan, joka on vilja- ja sikatila. Louella Juhan osaaminen ja vastuualueet käsittävät opetusmaatilan viljelysuunnitelmien tekoa, kylvösiementen hankintaa, korjuusuunnittelua sekä peltojen uudistamistöitä ja EU -peltotukiasioita. Hän toimii työnjohtajana opetusmaatilan työntekijöille.

Jarmo Saariniemi
Toimipaikkapäällikkö,
Maatalousala
Lisätietoa kouluttajasta
Jarmo on Ammattiopisto Lappian Loue yksikön toimipaikkapäällikkö, jonka ovi on aina auki henkilökunnalle ja opiskelijoille. Jarmolle on kertynyt laajaa osaamista maatilatalouden opetuksesta, hallinnoinnista, sekä projektien ja investointien johtamisesta. Jarmo on kehitysmyönteinen ja tukeaan antava asiantuntija. Hänen osaamisalaansa on myös uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen, ja hänen vastuullaan on ollut biokaasulaitoksen rakentamisen ja käyttöönoton koordinointi Ammattiopisto Lappian koulutilalla.

Anna-Riikka Lavia
Projektipäällikkö,
Hankepalvelut
Lisätietoa kouluttajasta
Projektipäällikkönä Ammattiopisto Lappian toimipisteessä toimiva Anna-Riikka on filosofian maisteri ja elintarvikkeiden valmistaja, jolla on 10-vuotinen kokemus omasta maidon jatkojalostusyrityksestä Arctic Ice Cream Factory Oy:sta. Anna-Riikka on ratkaisukeskeinen, helposti innostuva ja idearikas kehittäjä. Anna-Riikan erityisosaamista ovat rahoitusten hakeminen ja projektihallinta, lähiruokaan liittyvien liikeideoiden sparraaminen, sekä jalostusyrityksen liiketoiminnan kehittäminen ja pyörittäminen.

Petri Marjeta
Kouluttaja,
Maatalousala
Lisätietoa kouluttajasta
Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri , Agronomi Petri Marjeta toimii kouluttajana Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteessä. Hän on pitkän linjan maatalousalan ammattilainen, jolla on vankka kokemus tuotantoeläinten lisäksi eläinten hyvinvoinnista ja ruokinnasta. Petrin työura maatalousalalle on lähtenyt liikkeelle lomitustöistä Ylitornion kunnassa, mutta maatilan työt ovat tulleet tutuiksi jo lapsesta lähtien.
Maa- ja metsätalouteen liittyvät koneet ovat myös Petrin vahvuusalueita. Kymmenet vuodet ovat kuluneet pelloilla muokkaus-, kylvö- ja korjuutöissä sekä metsissä eri koneiden ohjaimissa
Lisätietoja koulutuksesta:
Hannu Pekkala
hannu.pekkala@redu.fi / 040 527 0629
Maria Kianen
maria.kianen@redu.fi / 040 668 8396
Jarmo Saariniemi
jarmo.saariniemi@lappia.fi / 040 033 7169

Koulutukset ovat osa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) hankintaa. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.
Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Eija Pahtakari
Koulutuskoordinaattori
eija.pahtakari@redu.fi
040 352 1440