Hygieniapassi
Hygieniapassikoulutus ja -testi: varmista hygieniaosaamisesi
Elintarvikkeiden turvallinen käsittely on keskeinen osa ruokaturvallisuutta. Hygieniapassi on virallinen todiste siitä, että työntekijällä on perustiedot elintarvikehygieniasta ja osaamista toimia hygieenisesti esimerkiksi keittiössä tai elintarvikemyymälässä.

Kuka tarvitsee hygieniapassin?
Elintarvikealalla työskentelevien on hallittava elintarvikehygienian perusasiat, jotta ruokaa osattaisiin käsitellä turvallisesti.
Työntekijä tarvitsee hygieniapassin, jos hän työssään käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa esimerkiksi:
- elintarvikemyymälässä
- ravintolassa
- elintarvikekioskissa
- kahvilassa
- laitoskeittiössä
- pitopalvelussa
- elintarvikkeita valmistavissa tehtaissa
- muussa elintarvikehuoneistoksi luokitellussa tilassa, jossa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita.
Milloin hygieniapassi täytyy hankkia?
Passi ei ole pakollinen heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Säännön mukaan se on hankittava, kun työntekijälle kertyy yhteensä kolme kuukautta työtä, jossa vaaditaan hygieniapassi. Kolmeen kuukauteen lasketaan mukaan myös aikaisemmat työjaksot, joten lyhyetkin pätkätyöt kerryttävät tätä aikaa.
Työnantajan vastuulla on huolehtia, että työntekijät saavat tarvittavan perehdytyksen ja että hygieniaosaaminen on kunnossa. Viime kädessä työnantaja vastaa siitä, että kaikilla vaadituissa tehtävissä toimivilla on voimassa oleva hygieniapassi.

Hygieniapassitesti: vaatimukset, aiheet ja läpäisyrajat
Testi tehdään valvotussa tilassa kirjallisesti, joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kysymykset perustuvat elintarvikehygienian keskeisiin periaatteisiin, kuten henkilökohtaisen hygienian merkitykseen, säilytyslämpötiloihin, ristikontaminaation estämiseen ja siivouskäytäntöihin.
Vastausaikaa on normaalissa hygieniapassitestissä 45 minuuttia.Läpäistäkseen testin pisteitä on saatava vähintään 34/40.
Erityistilanteissa, kuten lukivaikeuden, kielen tai vamman vuoksi, testi voidaan järjestää mukautetusti. Hygieniapassitestiä ei voi suorittaa sähköisesti, etänä, kotirauhan piiriin kuuluvissa tiloissa tai ulkomailla.
Koulutus ennen testiä ei ole pakollista.
Lisätietoa löydät Ruokaviraston sivuilta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä hygieniapassista
-
Kuinka kauan hygieniapassi on voimassa?
Anniskelupassi on voimassa toistaiseksi, eikä sen voimassaoloaikaa tarvitse uusia.
-
Voiko hygieniapassin saada koulutuksen perusteella?
Vuoden 2020 alusta lähtien hygieniapassia ei voi saada tutkinnon tai koulutuksen perusteella. Ainoa tapa saada hygieniapassi on suorittaa hyväksytysti virallinen hygieniapassitesti.
-
Milloin tarvitsen hygieniapassin?
Hygieniapassia ei vaadita kaikilta, mutta tietyissä työtehtävissä se on välttämätön.
Ruokavirasto on laatinut taulukon, johon on koottu esimerkkejä työtehtävistä, joissa vaaditaan hygieniapassi. Taulukossa on myös esimerkkejä työtehtävistä, joissa työntekijä ei tarvitse hygieniapassia.
-1.jpg?width=500&height=333&name=Hannu_Pekkala%20(2)-1.jpg)
Kouluttaja tutuksi -
Hannu Pekkala
Hannu Pekkalalla on yli 23 vuoden kokemus hygieniapassikoulutuksista eri puolilla Suomea, joista viimeiset viisi vuotta erityisesti Lapissa – paikkakuntina mm. Levi, Ylläs, Rovaniemi ja Sodankylä. Hän on kouluttanut noin 3500 henkilöä eri toimialoilta, kuten kauppa, ravintolat, logistiikka, suurtalouskeittiöt ja päiväkodit.
nsinööri (YAMK) -koulutuksen lisäksi hänellä on bio- ja elintarviketekniikan insinöörin (AMK) tutkinto sekä opettajankoulutuksen tausta. Kouluttajana hänet tunnetaan empaattisena, asiantuntevana ja helposti lähestyttävänä ammattilaisena, jolla on laaja kokemus myös elintarviketeollisuudesta ja yrityskonsultoinnista.
hannu.pekkala@redu.fi
040 527 0629
Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Pirjo Nissilä
koulutusassistentti
pirjo.nissila@redu.fi
040 620 9693