<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Mittausalan työt opitaan niitä tekemällä – täsmäopeilla  suoraan hommiin

REDU Edu järjesti keväällä 2022 ensimmäistä kertaa mittausalan työvoimakoulutuksen. Koulutuksen järjestämiseen myötävaikutti vahvasti paikallisen yrityksen halu helpottaa alaa riivaavaa työvoimapulaa. 

Monipuolinen ja uusia tekijöitä kaipaava mittausala houkutti osallistujia REDU Edu:n toteuttamaan työvoimakoulutukseen. Kyseinen koulutus oli suunniteltu vastaamaan alaa riivaavaan työvoimapulaan. Koulutukseen osallistui myös Jani Mukkala, joka on edelleen tyytyväinen valintaansa — hän nimittäin työllistyi suoraan koulutuksen jälkeen. 

ratamittausta

Käytännönläheistä oppimista 

Mukkalan mukaan keväällä järjestetty mittausalan koulutus oli hyvin käytännönläheinen. Koulutuksen alussa opiskelijat opettelivat koulun tiloissa erilaisten mittauslaitteiden käyttöä ja alan teoriaa. Pian opiskelijat kuitenkin pääsivät oppimaan asioita käytännössä työssäoppimispaikassaan Mittaus Group Oy:llä. Koulutus keskittyi pääasiassa ratamittausten tekemiseen, kuten routavaurioiden paikantamiseen. 

Työvoimakoulutuksena haki kymmenisen henkilöä, joista kahdeksan tuli valituksi mukaan haastattelun jälkeen. Mukkala kertoo hakeneensa koulutukseen selattuaan TE-toimiston sivuja ja huomanneensa ilmoituksen alan koulutuksesta. Hän oli työskennellyt useita vuosia postinjakajana ja halusi vaihtaa alaa. 

Koulutus ei kestänyt pitkään. Mukkalan kertoo työllistyneensä neljän muun kanssa yritykseen, jossa olivat olleet koulutuksen aikana työssä oppimassa. "Hommat jatkuivat samaan tapaan, koulu vain jäi pois," Mukkala summaa.

“Mittausalan työ sopii mielestäni tyypeille, joita ala kiinnostaa ja jotka tykkäävät reissuhommista. Ollaan pidemmän aikaa reissussa ja sitten pidetään pidempiä vapaita kotona,” Mukkala kuvailee mittausalan työtä. 

Työvoimakoulutus vastaa työmarkkinoiden tarpeeseen 

Työvoimakoulutukset ovat työmarkkinalähtöisesti suunniteltuja koulutuksia ja mittausalan koulutus pyrkii vastaamaan työmarkkinan tarpeeseen. Mittaus Group Oy:n Juha Tepsan mukaan REDU Edu:n toteuttamalla alan koulutuksella on tärkeä rooli, sillä ala kaipaa uusia tekijöitä ja opiskelijoiden määrää alalla halutaan lisätä. Koulutusta kehitetään jatkuvasti vastaamaan paremmin työelämän tarpeita.

"-- ala kaipaa uusia tekijöitä ja opiskelijoiden määrää alalla halutaan lisätä."

“Otin yhteyttä alueemme ELY-keskukseen. Sieltä ehdotettiin, että etsisimme yhteistyökumppanin koulutuksen järjestämiseen. REDU Edu valikoitui kumppaniksi ja ryhdyimme suunnittelemaan koulutusta,” Tepsa kertoo koulutuksen synnystä. Mittaus Group tarjosi opiskelijoille suoraan myös työssäoppimispaikan. “Kesäkuussa opiskelijat olivat työssäoppimassa ja he tekivät muiden työntekijöiden mukana ratamittauksia. Vakinaistimme heidät koulutuksen jälkeen,” Tepsa toteaa. 

Mittausalalla riittää töitä  

Mittausalalla on paljon työpaikkoja auki. Tepsan mukaan heidänkin yritykseensä saisi tulla heti 10 työntekijää lisää. Kaikki alalle kouluttautuvat saavat hänen mukaansa takuuvarmasti töitä. Ratamittaajien lisäksi tunneli- ja infrapuolelle tarvitaan paljon osaajia nyt ja tulevaisuudessa. Tepsa mainitsee, että yrityksen kannattaa panostaa työntekijöiden työoloihin, jotta yritykseen on mukava tulla töihin. 

Mukkala ja Tepsa molemmat mainitsevat mittausalan sopivat henkilölle, joka haluaa ja tykkää reissata. “Mittausalan sesonki on huhti-lokakuussa. Osa työntekijöistä on sulamaan ajan meidän alan hommissa ja tekevät sitten talvikauden töitä esimerkiksi matkailualalla,” Tepsa kertoo. 

Tepsa korostaa mittausalalla tiimityöskentelyn merkitystä. Hyvän ryhmähengen ja tekemisen meiningin myötä hommat sujuvat hyvin. Esimerkiksi päivän aikana, kun omat hommat on tehty, siirrytään auttamaan muita. “Reissun päällä tutustuu uusiin ihmisiin ja kokemusta karttuu. Jokainen halukas ja motivoitunut tekijä voi pyrkiä halutessaan ylöspäin urallaan. Alalle on helppo tulla mukaan muiltakin koulutusaloilta, lyhyellä kurssilla pääsee nopeasti mukaan ja työn lomassa opitaan loput,” Tepsa kertoo. 

“Minä ainakin aion olla näissä hommissa niin pitkään, kun töitä riittää,” Mukkala naurahtaa. 


tyovaatteet

Haluatko työllistyä uudelle alalle?

Oletko sinä kiinnostunut mittausalalla työskentelystä?
Järjestämme alalle 60 päivän mittaista koulutusta.

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa ilmoituksiamme alkavista koulutuksista ja seuraa REDU Edun sivua Facebookissa, jonne päivitämme aktiivisesti ajankohtaisia asioita!

Ota tarvittaessa yhteyttä henkilökuntaamme, autamme mielellämme!