<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Minna Tulppo: En ole viherpiipertäjä, mutta ympäristöstä on vastuu kaikilla

Kun Minna Tulppo aloitti vihreän siirtymän asiantuntijakoulutuksen REDU Edu Oy:ssä, niin alaan liittyvää sanastoa ja termejä tuli yhtäkkiä niin paljon, että hänen oli turvauduttava hakukone-Googleen. 

Hakukoneen sauhu laantui ennen pitkää ja nyt Tulppo heittää kevyesti puheessaan esimerkiksi lyhenteitä CSRD ja GRI, niin että kuulijan silmät pakostakin pyörähtävät ymmärtämättömyyden merkiksi.  

Kittilässä asuva 42-vuotias Minna Tulppo sanoo suoraan, ettei hän kuulu niihin tyyppeihin, jotka vouhkaavat ympäristöasioista ylen määrin. Hän käyttää sanaa viherpiipertäjä – sitä hän ei sano olevansa.

Tämän seikan Tulppo toi esille myös REDU Edu Oy:n haastattelussa viime vuonna, kun yhtiö haki koulutettavia vihreän siirtymän asiantuntijakoulutukseen.

Ympäristö- ja ilmastoasiat ovat maailmassa hänen mukaansa nyt kuitenkin siinä jamassa, että töihin täytyy tarttua.

"Meidän jokaisen on tehtävä jotakin, jotta seuraaville sukupolville jää kerrottavaa. Siis suuremmassa mittakaavassa on toimittava. Yritysten on kannettava vastuunsa ihan siinä kuin yksityisten ihmistenkin."

REDU Edun vihreän siirtymän asiantuntijakoulutukseen kuuluu työharjoittelu. Sen Minna Tulppo on suorittanut sodankyläläisessä maanrakennus- ja maansiirtoalan yrityksessä Arctic Infra Oy:ssä.

Työharjoittelu on nyt tammikuun alussa aivan loppusuoralla ja hän sai hiljattain ilouutisen: yritys työllistää Tulpon. Hänen tittelinsä on turvallisuus- ja vastuullisuuskoordinaattori.

Tulppo2

⇑ Minna Tulppo on Arctic Infra Oy:ssä odotettu tulokas.

Tavoite on kirkas

Tällä hetkellä Minna Tulppo keskittyy työssään kestävyysraportointiin, joka liittyy kirjainyhdistelmä CSRD:hen. Sen myötä edistetään yritysten vastuullisuustyötä. Kyse on EU:n direktiivistä, joka koskettaa vielä nyt erityisesti suuria yrityksiä, mutta toimet valuvat hyvää vauhtia pienempiin toimijoihin.

Myös yhteiskuntavastuun raportointiin on luotu toimintamalli, GRI. Vastuullinen yritys toimii kestävästi, kunnioittaa ympäristöä ja noudattaa lakeja sekä sopimuksia.

Tulppo on harjoittelunsa aikana laskenut Arctic Infralle ensimmäisen kerran myös hiilijalanjäljen.

Kaikki raportit ja mallit kietoutuvat hänen mielestään yhteen niin, että yrityksillä on selkeä päämäärä. Arctic Infrankin yksi suurimmista tavoitteista on olla mahdollisimman hiilineutraali ja vähäpäästöinen yritys. Tähän yritys on satsannut muun muassa uusimalla kalustonsa.

Myös työntekijät, yhteistyökumppanit ja paikalliset otetaan toiminnassa mahdollisimman hyvin huomioon ympäristötekijöitä unohtamatta. Yhtiön on oltava myös taloudellisesti vastuullinen.

"Miten tämä käytännössä tehdään, siitä yhtiö päättää omissa strategioissaan," Tulppo sanoo.

Kipinä roihahti

Tulpolla on takanaan monta koulutusta. Ensimmäinen niistä oli nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, sitten ravintolakokki, esimiehen erikoisammattitutkinto ravintola-alalle ja restonomin tutkinto matkailu- ja ravintola-alalle. Korkeakoulutettu Tulppo työskenteli viimeksi keittiömestarina ravintolassa Levillä Kittilässä.

Restonomiksi opiskellessaan, Tulppo teki opinnäytetyön vastuullisuudesta. Siinä hän pohti muun muassa sosiaalista vastuuta, miten alalla huomioidaan ympäristötekijät ja, miten olla taloudellisesti vastuullinen.

"Kokonaisuus oli todella mielenkiintoista ja luulen, että sieltä vastuullisuusajattelu on jäänyt minulle kytemään".

Tuo kipinä oli yksi syy siihen, että viime keväänä nainen päätti irtisanoutua keittiömestarin työstään ja lähteä kohti uutta uraa. 

Arcticinfran koneet

Kiitetty tulokas

Minna Tulppo sanoo olleensa Arctic Infrassa, kiitetty ja odotettu ilmestys. Yrittäjillä on ollut alusta lähtien (vuodesta 2019) tavoite tehdä asioita vastuullisella tavalla.

"Hyvillä mielin jatkan työharjoittelusta työntekijäksi. Olen ollut tyytyväinen yritykseen. Suuri viehätys on työn erilaisuus entiseen. Päivääkään en ole koulutusta katunut."

"Olen koulutuskokonaisuuteen erittäin tyytyväinen. REDU Edussa kouluttajien osaaminen oli riittävän laajaa, ja opetus tarpeeksi ruohonjuuritasoista ja helposti ymmärrettävää, jolloin opetusta oli helppo seurata. Opetusjaksolta sain riittävät eväät työharjoitteluun, ja lähdin sinne luottavaisin mielin."

Miljoona eri artikkelia

Kun Tulppo teki töitä ravintola-alalla, oli työpäivän mittaan työn tulos nähtävissä ihan konkreettisesti. Nyt näin ei ole, ja se hämmentää häntä.

"Nyt yhtäkkiä tuotan tietoa ja perehdyn asioihin kysymällä, miten ja mitä. Saattaa olla, etten tuota päivässä yhtään riviä tekstiä tai vain vähän tai vaikkapa PowerPoint -esityksen. Siinä on minulle itselleni haaste ymmärtää, että hakemallani tiedolla on arvo."

Minna Tulpon on yllättänyt myös alan laajuus. Kun aamulla lähdet etsimään vastausta yhteen asiaan, olet iltapäivällä lukenut miljoona eri artikkelia aiheesta.

"Eli asiat eivät ole yksioikoisia. Ne ovat kuin viuhka – yksi asia johtaa pian toiseen."

----------------------------------------------------------------------

Uusi koulutus alkaa helmikuussa

  • Oletko kiinnostunut kestävästä kehityksestä ja haluaisit olla osa vihreää siirtymää Lapin maakunnassa?
  • Kouluttaudu vihreän siirtymän asiantuntijaksi REDU Edu Oy:n järjestämässä koulutuksessa.
  • Vihreän siirtymän asiantuntijakoulutus käynnistyy jälleen helmikuussa 2024. Tule mukaan ja varmistat samalla paikkasi työelämässä! 
 
Voit tutustua Vihreä siirtymän asiantuntijakoulutukseen laajemmin myös verkkosivuillamme. 

 

 

 

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Teemu Saralampi
Vihreän siirtymän asiantuntija
040 754 5853
teemu.saralampi@redu.fi