<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Nykytekniikka pukkasi Iiris Suutarin haaveet eteenpäin

Kuusamossa muutaman kuukauden asunut Iiris Suutari on jo pitkään tiennyt, mihin hän haluaa työllistyä. Hän haluaa mennä metsään, mutta ei kävellen vaan isosti - rekalla. Oma puhelin pukkasi ihan hiljattain Iiristä eteenpäin matkalla kohti unelma-ammattia.

"Joku aika sitten juttelin kaverin kanssa kuljetushommista ja heti kohta puhelimeen tuli viesti, että haluatko yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi ja tarjosi Tervetuloa metsään -sivustoa. Siis puhelin kuuntelee meitä", Suutari ihmettelee.

Tässä tapauksessa hän toteaa kuuntelun olleen kuitenkin onnenpotkun. Apu löytyi kyseiseltä metsäsivustolta ja nopsasti hän oli jo Rovaniemellä aikuiskouluttaja REDU Edun verkostoitumistilaisuudessa selvittämässä rekrytointipolkua yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi. 

Tulevan ammatin suunta vahvistui Iiris Suutarille armeijassa. Alikersantti Suutari hankki sieltä ammattipätevyyden ja kaikki mahdolliset turvakortit. Autoilua jo nuoresta rakastanut 21-vuotias merkonomi päätti armeijan jälkeen repäistä irti itsensä liiketalouden puolelta.

Iiriksen kohdalla suunnitelma näillä näkymin on, että hän osallistuu REDU Edussa lyhytkestoiseen metsätaiturikoulutukseen ja harjoittelee alan yrityksessä. Yksi harjoittelupaikkaehdokas on kemijärveläinen kuljetusliike Jouko Peltoniemi Oy. 

Nuori nainen sanoo olevansa sen verran seikkailijatyyppi, että hän mielellään muuttaisi Kemijärvelle, jota hän ei kyllä entuudestaan tunne.

"Minulle on ihan sama, missä asun. Minua ei pidättele mikään, kunhan vaan saan ajaa yhdistelmäajoneuvoa. Se on mielessä joka päivä. Jopa unissani ajan auringonlaskuun." 


Iiris Suutari on jo kauan tiennyt, mitä hän haluaa ammatikseen tehdä. Unelman toteutuminen on nyt lähellä. Kuva: Outi Keränen

"Olen aina töissä"

Iiris Suutari sanoo aina olleensa kova tekemään töitä. Työt Kuusamon Rukan hisseillä päättyvät huhtikuussa. Sitä ennen hän teki vuosikausia töitä kaupassa Raahessa.

"Teen aina vaan töitä. Siksi en ehdi oikein muuta harrastaa."

Todellisuudessa Suutarin harrastukset, "lempilapset" kulkevat neljällä rattaalla. 1990-luvun Mersu on kesäauto ja uudempi Mersu hyrisee talvella.

"Toimiva ratkaisu"

Rovaniemellä pääpaikkaansa pitävä aikuiskouluttaja REDU Edu on viime aikoina yhdessä Metsä Groupin kanssa kuumeisesti järjestänyt eri puolilla Pohjois-Suomea ja Kainuuta verkostoitumistilaisuuksia. Näissä tilaisuuksissa alan vaihtajat, työttömyysuhan alla olevat, työttömät ja metsäalan yrittäjät kohtaavat toisensa. 

Metsä Groupin sopimusyrittäjät kampanjoivat yhdessä 300 kuljettajan rekrytoimiseksi Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin.

Metsä Groupista projektipäällikkö Ilkka Köntti toteaa, että tällä hetkellä tilanne rekrytointikoulutuksissa näyttää hyvältä. 

"Näyttää siltä, että meillä on tässä toimiva ratkaisu, joka tukee tavoitteitamme."

Metsäkonserni Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre käynnistää uuden Kemin sellutehtaan yhdeksän kuukauden kuluttua. Sen puunnälkä on ehtymätön.