<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Tutustumiskoulutus antoi kunnon potkun - Aimo ihastui sorvaamiseen

Ex-puutavara-auton kuljettaja Aimo Hurtig valmistuu koneistajaksi oppisopimusteitse. Innokas näpertäjä on tyytyväinen valintaansa.

Voisiko sinusta tulla kone- tai metallialan osaaja? Varmasti! Voit hakea kipinää alalle REDU Edun tutustumiskoulutuksesta. Kuukauden mittaisessa tutustumiskoulutuksessa saat käsityksen siitä, mitä ala on. Lapissa riittää töitä esimerkiksi koneistajille ja maakunnassa on runsaasti nykyaikaisia, valtakunnallisesti menestyviä alan yrityksiä.

Hae tutustumiskoulutukseen

Rovaniemeläinen Aimo Hurtig, 22, on hyvä esimerkki siitä, miten tutustumiskoulutuksen kautta voi napata mielenkiintoisen suunnan elämälleen. Hän tutustui keväällä 2022 konetekniikkaan aikuiskouluttaja REDU Edussa ja innostui. Hän päätti hankkia itselleen koneistajan ammatin oppisopimuksen kautta. 

Tällä haavaa hän opiskelee tyytyväisenä alaa ja antaa näyttöjä koneistajan taidoistaan työn ohessa. Ovi työssä oppimiseen avautui rovaniemeläisestä, hydraulisylintereistä tunnetusta Norrhydro Group Oyj:stä.

⇓ Ensimmäinen näyttö takana. Se oli tarkkaa puuhaa, mutta Aimo Hurtig ei hermoillut. Hän sorvasi sovitun kappaleen koululla ja lähti töihin. ⇓

Aimo koneistaja

"Läpsystä vaihto sedän kanssa"

Muutama vuosi sitten Aimo Hurtig ajoi puutavara-autoa silloin tällöin ja sanoo olleensa lopulta työtön. Hän näki TE-palveluiden sivulla ilmoituksen tutustumiskoulutuksesta, haki ja pääsi mukaan. Tutustumiskoulutukseen liittynyt viikon työssäoppimisjakso Norrhydrolla sinetöi nuoren miehen suunnitelmat.

"Olen aina ollut kiinnostunut teknisestä näpertämisestä. Sekin varmasti vaikutti, että isä oli samalla alalla ja setä. Siinähän kävi sitten niin, että sedän kanssa vaihdettiin läpsystä miestä Norrhydron tehtaan työpisteessä. Hän lähti eläkkeelle ja minä aloitin oppisopimukseen kuuluvan työskentelyn."

"En halua vain olla alan töissä, vaan saada myös todistuksen osaamisestani. Eli haluan tutkintopaperit aikanaan ulos. Näyttöjä annan työpaikalla tai koululla."

Koneistajan tittelin Aimo Hurtig arvioi saavansa loppuvuodesta 2023 tai ensi keväänä. Työpaikalla häntä kiinnostaa eritoten CNC-koneistus.

CNC-koneistus on valmistusprosessi, jossa tietokoneella ohjattu kone - esimerkiksi sorvi, jyrsin tai hiomakone - ohjelmoidaan suorittamaan haluttuja työvaiheita.  

"Vaatii nohevaa työasennetta"

Koneistaja ja työsuojeluvaltuutettu Ville Kulpakko toimii Aimo Hurtigin työpaikkakouluttajana Norrhydrossa.

"Aloitimme ihan nollasta, CNC-koneistuksen perusteista liikkeelle lähtien. Teoriapuolen Aimo opiskelee ammatillisessa oppilaitoksessa. Meidän tiimissämme Aimo on ensimmäinen oppisopimuslainen. Tähän mennessä kokemukset hänestä ovat olleet hyvät", Kulpakko kehuu.

Kulpakon mukaan oppisopimuksella työntekijän kouluttaminen vaatii yritykseltä sitoutumista ja paljon joustoa.

"Mutta ehdottomasti se kannattaa. Tarvitsemme osaavaa työvoimaa ja sitä saa, kun itse kouluttaa."

CNC-koneistajaksi mielivällä on Ville Kulpakon mielestä oltava nohevaa työasennetta, moniulotteista hahmottamiskykyä, piirustusten lukutaitoa, matemaattisia taitoja, huolellisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Hän harmittelee, että oppisopimustie on jäänyt vuosien aikana paitsioon. 

"Sitä saisi nostaa enemmän pinnalle. Kokemus on positiivinen ja mekin saamme hyvän työntekijän. Aimo tekee jo itsenäisesti hommia."

"Pehmeä polku tutustua alaan"

Kone- ja metallialan kouluttaja Tero Kontiainen REDU Edusta sanoo tutustumiskoulutuksen olevan pehmeä polku ja helppo tie tutustua konetekniikan alaan.

"Lyhyessä ajassa näet tärkeimmät osaamisalueet ja pääset käytännössä testaamaan työtehtäviä. 20 päivän koulutuksen aikana tutustumme myös alan yrityksiin. Useimmiten siihen mieleiseen yritykseen pääsee viiden päivän ajaksi työssäoppimaan ja tekemään sitä, mistä on kiinnostunut. "

Tutustumiskoulutuksesta mukana olleista noin 60 prosenttia lähtee opiskelemaan konetekniikkaa. Kontiainen pitää lukua ihan hyvänä.

Ja onnistumista on hänestä sekin, jos ala ei innosta.

"Yhdessä toteamme, ettei ala ollutkaan tutustujaa varten. Parempi näin kuin, että kouluttaudut alalle vuoden ajan ja toteat saman vasta sitten. Aikaa ei mene hukkaan."

Senkin Kontiainen tietää, että osa tutustumiskoulutuksen käyneistä työllistyy alan yrityksiin suoraan. Tekijä palkataan tekemään tiettyä työtehtävää esimerkiksi konepajalle. Siihen ei erityistä koulutusta tarvitse.

⇓ Tällainen on Aimo Hurtigin ensimmäinen näyttö osaamisesta. Hän sorvasi muovikappaleen Norrhydron tarpeisiin piirustuksessa olleiden mittojen mukaan. ⇓

koneistaja aihekuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Tero Kontiainen
Kouluttaja
040 710 6771
tero.kontiainen@redu.fi