<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Ranualla ennakkoluulotonta toimintaa ukrainalaisten maahanmuuttajien kanssa

Rohkeaa ja esimerkillistä suhtautumista ukrainalaisiin maahanmuuttajiin ilman negatiivisia asenteita. Tarjotaan tukea, työharjoittelupaikkoja ja töitä. Tällaista positiivista puhetta tulee REDU Edu Oy:n kotoutumiskouluttajien suusta. He ovat vilpittömästi iloisia, miten hyvin esimerkiksi työharjoittelupaikkoja ranualaiset yritykset ja kunta ovat ukrainalaisille tarjonneet.  

Ukrainalainen maahanmuuttaja Inna Moroz kyselee Ranuan kirkonkylän koulun ekaluokkalaisilta napakasti englannin sanoja ja lyhyitä lauseita. Hän on työharjoittelussa Ranuan kirkonkylän koululla.

"Hei, tämä kynä on mikki. Sanokaa siihen nimenne, kun sitä kysyn: Siis my name is..."

Ennen Venäjän hyökkäyssotaa Inna työskenteli luokanopettajana Ukrainassa. Englannin kieli oli yksi opetettavista aineista. Inna aloitti viime toukokuussa REDU Edun kotoutumiskoulutuksessa Ranualla yhdessä 12 muun ukrainalaisen maahanmuuttajan kanssa. 

Rehtorilta yllätysveto

Reilussa viidessä kuukaudessa nuoren naisen kielitaito on kehittynyt niin loistavaksi, että hän läpäisee kirkkaasti suomen kielessä tavoiteltavan taitotason A2.1. Hän pystyy siis ymmärtämään yksinkertaista puhetta tai seuraamaan keskustelua aiheista, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Kotoutumiskouluttaja Johanna Käsmä REDU Edusta sanoo, ettei noin lyhyessä ajassa kielitaidon hankkiminen onnistu ilman kovaa ahkerointia.

"Inna on todella motivoitunut ja se kyllä näkyy. Hänellä on iso haave päästä koulumaailmaan takaisin. Vaikka sota vie paljon, niin haaveita se ei vie", muistuttaa Käsmä.

Ranuan kirkonkylän koulun rehtori Samuli Ahonen toteaa olleensa vaikuttunut työharjoitteluun tulleen Innan taidoista heti ensitapaamisesta.

Ukrainalaisryhmis

⇑ Jos muualla tehdäänkin, mitä osataan, niin Ranualla tehdään, mitä tahdotaan. Kunnassa on puhallettu samaan hiileen ukrainalaisten kotouttamisessa. Kotoutumiskouluttaja Johanna Käsmä (ylh.vas.) sanoo suorastaan rakastuneensa Ranuan meininkiin. (Valentinin ja Ihorin kuvat Valentyna Andriienko)


Yllättäen viime keskiviikkona Ahonen täytti Innan haaveen lupaamalla hänelle heti kotoutumiskoulutuksen päätyttyä palkallista työtä koulunkäynnin ohjaajana. Työt alkavat sijaisuuksia hoitamalla helmikuusta eteenpäin.

"Sijaisia ei tahdota millään saada ja ohjaajat joutuvat venymään mahdottomasti", Ahonen selittää.

Samalla, kun rehtori saa asiansa sanottua, niin Inna Moroz herkistyy kyyneliin. 

"Pidän koulusta ja lapsista. Täällä minulla on paras. Olen niin onnellinen".

Innan englannin kielen tuntia seurannut luokanopettaja Anu Hiltula kehuu, että lapsetkin ovat suhtautuneet vieraaseen hyvin. 

"Rakastan Ranuan meininkiä"

Kotokouluttaja Johanna Käsmällä on pitkä kokemus työstä maahanmuuttajien kanssa. Hän toteaa suorastaan rakastuneensa Ranuan kunnassa olevaan meininkiin, jossa kotoutujille on hienosti järjestynyt työharjoittelupaikkoja ja monet heistä ovat myös työllistyneet.

"13 henkilöä aloitti kotoutumisen. Yksi jäi myöhemmin pois, mutta tusinasta viisi on työllistynyt Ranualle, kaksi on työllistymässä pian ja kolmelle tarjotaan sijaisuuksia."

Kirkonkylän koulujen keskuskeittiö ruokkii joka päivä noin 400 suuta. Kostiantyn Klymenko ja Zhanna Vialova suorittavat työharjoittelunsa keittiötöissä. Zhanna on ruoka-alan ammattilainen ja saa kokin kanssa valmistaa lounasta ja jälkiruokia.

Ruokapalvelupäällikkö Katri Määttä on harjoittelijoihinsa ylen tyytyväinen.

"Aika on mennyt tosi hyvin ja kokemus on ollut positiivinen. He tarttuvat töihin ja ilon näkee, kun saavat olla hyödyksi. Työyhteisökin on ottanut heidät hyvin vastaan."

Myös Kostiantyn ja Zhanna ovat otettuja parin viikon työharjoittelustaan. He näkevät samalla käytännön erot oman maansa koululaisten ruokailuun. Suomessa on monenlaista leipää ja maitoa. Heillä tarjotaan leivistä vain tummaa ja vaaleaa. Ukrainassa perheet joutuvat myös maksamaan lasten kouluruuasta, joka on hyvin usein puuroa.

Kouluttaja Johanna Käsmä sanoo, että Ranuan kotoutujat ohjautuivat harjoitteluun etupäässä oman alansa töihin. Siinä on etunsa.

"Pystyt näyttämään osaamisen ja työelämähän se on paras kielen opettaja. Työsanasto tulee tutuksi."

Ranuan Seudun Matkailu Oy:ssä / Eläinpuistossa työharjoittelunsa suorittavat agronomiksi Ukrainan yliopistosta valmistuva Valentyn Klopot ja rakentamisalan osaaja Ihor Andriienko. Matkailualalle kotimaassaan kouluttautunut  Oksana Dmytrenko harjoittelee Työpaja Justeerissa.

REDU Edu Oy on nyt vuoden verran kouluttanut maahanmuuttajia Ranualla. Kaikki alkoi marraskuussa 2022 ukrainalaisten tutustumiskoulutuksesta.

REDU Edu Oy tekee kotouttamisessa yhteistyötä Arffman Finland Oy:n kanssa. Arffman on Suomen suurin aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskouluttaja.


⇓ Inna Moroz (oik.) hetki ennen rehtorin kertomaa ilouutista. Vieressä kotoutumiskouluttaja Johanna Käsmä. 

Inna ja joh3Kuntapomo: Meillä kävi hyvä tuuri

Ranuan kunnanjohtajan Tuomas Aikkilan mukaan Ranualla on vuosien saatossa käynyt hyvä tuuri maahanmuuttajien kanssa.

Tähän tuurilistaan hän laittaa esimerkiksi Irina Kivilahden, Ukrainasta kotoisin olevan naisen, joka kymmenisen vuotta sitten tuli Ranualle ja sittemmin avioitui. Hänet palkattiin kuntaan  kotoutumiskoordinaattoriksi.

Aikkilan mielestä Kivilahti ja työllisyyskoordinaattori Veijo Illikainen ovat tehneet hyvää työtä ukrainalaisten parissa viime vuodesta lähtien, kun kuntaan saapuivat ensimmäiset maahanmuuttajat. 

Tähän mennessä parikymmentä ukrainalaista on valinnut kotikunnaksi Ranuan.

"Jotta tulijat viihtyisivät ja jäisivät kuntaan, niin pitäähän sitä olla työtä ja tekemistä", Aikkila toteaa.

Tuomas Aikkila laskee nopeasti kunnan tämänhetkisen asukasluvun. Siinä ukrainalaiset jo näkyvät: 3 607 henkilöä!

 

 

 

 

 

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Eija Pahtakari
Koulutuskoordinaattori
040 352 1440
eija.pahtakari@redu.fi