<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Yrittäjän arvio Tuomas Peltolan työharjoittelusta: Kympin arvoinen remppaaja

Muistatko Tuomas Peltolan? Hän on se hitsaustaitoinen kaveri, joka petrasi osaamistaan  REDU Edun koulutuksessa ja lähti työharjoitteluun rovaniemeläiseen LVI-alan yritykseen. Nyt harjoittelu on lopuillaan. Miten Tuomaksen kuukausi sujui?

Tuomas Peltola seisoo LVI-alan yrityksen Arctic Pipe Building Oy:n hallissa Alakorkalontiellä ja pohtii työpäivää, joka alkoi erikoisesti.

"Meidän piti tänään katsoa putkien eristyshommia, mutta uusiksi meni. Sairaustapaus ja siksi yrittäjä joutui itse lähtemään matkailualan majoituskohteeseen sukitushommiin. Katson nyt, menenkö perässä vai kylille työkaverin kaveriksi", mies pohtii ja näyttää samalla pakettiautoa, jonka konepelti haukottelee. Siinä on moottoriremontti käsillä ja Tuomaksen osaamista kysyvä työvaihe on edessä loppuviikosta.

LVI-alan yrityksen toimitusjohtaja Eetu Back on tyytyväinen Tuomaksen harjoittelupanokseen yrityksessä. 

"Tuomaksen taidot ovat monipuolisia ja hän on tehnyt kaikkea, mistä on ollut puhetta: sukitusaputöitä ja LVI-aputöitä, hän on korjannut työkaluja, rassannut autoja ja tehnyt esimerkiksi raudasta portaat työmaalle", Back listaa.

"Ei häneltä pannuhuoneen kasaus vielä tietenkään onnistu, mutta muut normityöt ovat sujuneet kympin arvoisesti."

Inventaariota, siivousta, korjausta...

Tuomas Peltola sanoo, ettei hän ole ammattiputkimies, mutta kyseiseen ammattiin liittyviä vahvuusalueita silti löytyy.

"Työt ovat olleet harjoittelussa aika lailla semmoisia, mitä olen odottanut: putkien eristystä, siivousta, väli-inventaariota hallilla ja firman autojen korjausta. Asennuksien hitsauksia on myös tulossa. Jokin aika sitten ajoin tarvikkeita Lapinlahdelle (Pohjois-Savoon) työmaakohteeseen."

Peltola on koulutukseltaan hienomekaanikko ja levyseppähitsaaja. Myös pienkone- ja raskaskoneasennus ovat hänelle tuttua työtä ja ylipäätään kaikenlainen remontointi. REDU Edussa Hitsauksen perusteet -koulutuksessa Peltola nosti osaamistaan. Putkihommiakin mies osaa, koska on työharjoittelun lisäksi ollut Eetu Backilla töissä aiemmin.

Tuomas Peltola tykkää, että monipuolinen osaaminen on puhdasta etua siinä vaiheessa, kun työpaikkaa hakee. Onko seuraava työpaikka Backin firmassa? Se on vielä auki, mutta Peltola on varovaisen optimistinen.

Pienyrityksille, jollainen harjoittelupaikkakin on, hän antaa kiitosta.

"Neljän hengen yritys on ketterä liikkeissään ja se on kilpailuvaltti."

"Maalaisjärki on arvokkainta"

Eetu Back on toiminut LVI-alan yrittäjänä kymmenen vuotta. Tuona aikana hänellä on ollut useampi alalle kouluttautuva työharjoittelussa joko Lapin koulutuskeskus REDUn tai aikuiskouluttaja REDU Edun kautta.

Hän on ykskantaan sitä mieltä, että työssäoppijat tuovat lisäarvoa yritykselle. He ovat hyvä kiireapu ja apu myös asennustehtävissä.

"Lähdemme perusjutuista liikkeelle. Tehtävät eivät ole liian haasteellisia. Suoraan sanottuna harjoittelijoista on enemmän apua kuin haittaa. Tuota kautta olen myös palkannut väkeä vuosiksi töihin."

Parasta aikaa myös Eetu Backin veli Eelis kouluttautuu alalle ja firmaan töihin oppisopimuksen kautta.

Millaista osaamista tai millaisia ominaisuuksia odotat harjoitteluun tulevalta kaverilta? 

"Maalaisjärki ja innostus alaan on arvokkainta. Myös aloitekykyä pitää olla. Jos on vaikka roskia lattialla, niin ne lakaistaan pois, ilman, että se kyltillä osoitetaan. Siitäkin on pidettävä huolta, että tullaan tiettyyn paikkaan sovittuna ajankohtana eli ihan perusjutut pitää olla hanskassa."

LVI-alan työllisyystilanne ei ole nyt paras mahdollinen. Backin mukaan rakennusalan notkahdus näkyy heilläkin jo aika pahasti. Uudis- tai korjauskohteet ovat vähentyneet. Onko pohja jo saavutettu, sitä on hänestä vaikea vielä tietää.

Lue tästä linkistä lähtöjään kolarilaisen Tuomas Peltolan tarina. Mikä hän on miehiään?

Nimetön malli (38)

⇑ Tuomas Peltola vaihtaa sanasen putkimies Mika Harjun (vas.) kanssa. Yläkuvissa Peltola elementissään ja oikealla Eetu ja Eelis Back kuvaavat viemäriä (kuva Eetu Back).

⇓ Tuomas Peltola osallistui Hitsauksen perusteet -koulutukseen REDU Edussa. Hän pitää koulutuksen sisältöä laajana ja laadukkaana. 60 päivän koulutus päättyi työharjoitteluun LVI-alan yrityksessä.

Tuomas1Metalliala REDU Edussa

 • REDU Edussa metallialan koulutus on laaja-alaista. Työvoimakoulutuksena toteutetaan ammattiosaamista täydentäviä hitsausalan ja konetekniikan koulutuksia.
 • Hitsauksen perusteet, 60 päivää. 

  Perehdy hitsauksen jaloon taitoon tai päivitä ammattitaitoasi! Sinun ei tarvitse olla alan ammattilainen osallistuaksesi tähän koulutukseen. Mikäli sinulla on aiempaa kokemusta, se on hyödyksi, muttei välttämätöntä. Tämä koulutus tarjoaa loistavan tilaisuuden hankkia uusia taitoja ja lisätä työllistymismahdollisuuksia.

  Koulutus kestää 60 päivää, joka koostuu 30 päivän tietopuolisesta lähiopetuksesta ja 30 päivää kestävästä työssäoppimisjaksosta yrityksissä.

  Koulutuksen sisältö ja harjoitteet muodostuvat halutun osaamisalan ja hitsausmenetelmän mukaan esim. rakennusala, autokorjaamo, konepaja, kunnossapito, lvi-ala.

 • Hitsaajan pätevöitymiskoulutus, 2 viikkoa. Koulutus on tarkoitettu työttömille hitsaajille, joilla on soveltuvuus koulutukseen ja alan töihin, sekä joiden työllistymistä edistää hitsaajan  pätevyyskokeen suorittaminen.

  Pääsyvaatimuksena on hitsausalan koulutus ja VAHVA hitsausalan kokemus. Edellytetään myös alan töissä vaadittavaa hyvää terveydentilaa.
 • Metallialan jatko- ja täydennyskoulutus, 120 päivää. 
  Koulutuksen tarkoituksena on antaa opiskelijalle konetekniikan alan syventävää ja täydentävää oppia opiskelijan yksilöllisen tarpeen ja osaamisalan mukaan. Esim. koneistus, CNC-koneistus, CAM-ohjelmointi, hitsaus- ja levytyöt.

  Tarvittavat harjoitteet ja koulutuksen sisältö laaditaan kouluttajan ja opiskelijan kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti. Myös työelämän tarpeet otetaan huomioon koulutussisältöä suunnitellessa. Tavoitteena on osaamisen päivittäminen ja täydentäminen sekä työllistyminen sen myötä alalle.

Jos kiinnostuit, niin hae ihmeessä koulutukseen tästä linkistä.

 

 

Heräsikö kysyttävää? Hae! Ota yhteyttä!

Eija Pahtakari
Koulutuskoordinaattori
040 352 1440
[email protected]i