<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Matin Aziz, Afganistan: Minulla on vankka koulutuspohja ja puhun viittä kieltä

"Nimeni on Abdul Matin Aziz, 25-vuotias ammattilainen Afganistanista, maasta, jossa historian kaiku kietoutuu kansan sitkeyteen. 

Minulla on vankka koulutuspohja, johon kuuluu liiketalouden kandidaatin tutkinto ja kuusi lukukautta insinööriopintoja, täydennettynä kolmen vuoden käytännön kokemuksella ja harjoittelulla vastaavilla aloilla. 

Puhun sujuvasti viittä kieltä, mukaan lukien persia (farsi, dari, tadžiki), englanti, pashto, hindi ja urdu, olen hyvä kirjallisessa arabiassa ja hallitsen kasvavassa määrin suomea. 

Olen sitoutunut ottamaan vastaan uusia haasteita ja tarttumaan kasvun mahdollisuuksiin. Saavuttuani Suomeen syyskuussa 2023, olen omistautunut suomen kielen taitojen hallitsemiselle ja kulttuuriin tutustumiselle. 

Helmikuussa aloitin kielikurssin [REDU Edun kotoutumiskoulutus]."

Matin sekä REDU Edun kotoutumiskoulutuksessa olevat Mohammad ja Oksana kertovat verkkosivuillamme kukin taustastaan ja suomen kielen opiskelustaan. Trion ajatusten julkistaminen verkossa liittyy kesäkuun ensimmäisellä viikolla Facebookissa julkaistuun videosarjaan, jossa koulutettavien suomenkielisen puheen edistyminen on kuultavissa. Kuuntele ihmeessä Matinin puhetta. Julkaisu 7.6.

"Opiskelutyylini"

"Sujuva oppimismetodi, kuten keskustelu äidinkielenään suomea puhuvien kanssa ja kielisovellusten käyttö, on osoittautunut tehokkaimmaksi tavaksi oppia suomea. 

Opiskelukokemukseni perusteella olen huomannut, että [oppimisen] avain on yksinkertaisesti uppoutua keskusteluun mahdollisimman paljon.

Harjoittelen suomen kielen taitojani päivittäin eri menetelmillä, kuten kielisovellukset, suomalaisen median katsominen, musiikin kuuntelu ja keskustelut luokkatovereiden sekä paikallisten kanssa aina, kun mahdollista.

Asetan konkreettisia tavoitteita, käytän sanastokortteja ja kertaan säännöllisesti oppimaani.

Ajatus integroitumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan ja parempien mahdollisuuksien saavuttamisesta motivoi minua jatkamaan kielen opiskelua, vaikka kohtaan haasteita.

Matin ryhmäkuva3

"Poikkeuksellinen oppimisympäristö"

Opetusmenetelmät sopivat minulle hyvin, ohjaajat [REDU Edun kouluttajat] ovat erinomaisia ja käyttävät kiehtovia opetusmenetelmiä, jotka yhdistävät luokkahuoneen käytännöt ja mielenkiintoiset ulkoilma-aktiviteetit. 

Heidän luomansa oppimisympäristö on poikkeuksellinen ja siitä lähtien, kun aloitin kurssin helmikuun puolivälissä, olen nähnyt huomattavia parannuksia suomen kielen taidossani.

Unelmani ja tavoitteeni opiskelun ja työn suhteen Suomessa liittyvät integroitumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan ja pysyvän oleskeluluvan hankkimiseen.

Näen itseni jatkamassa opintoja aloilla, jotka vastaavat taustaani, kuten johtaminen tai rahoitus. Näin parantaisin uramahdollisuuksiani.

Suomen työmarkkinoilla hyödynnän monipuolisia taitojani, kielitaitoani ja työkokemustani.

"Paluu ei ole realistista"

Suurimmat haasteet, joita odotan kohtaavani työllistymisessä Suomessa ovat kielitaitovaatimukset ja kulttuurinen sopeutuminen.

Perheen perustaminen Suomessa on mahdollista, mutta se riippuu vakaudesta, mahdollisuuksista ja henkilökohtaisista olosuhteista.

Paluu kotimaahani lähitulevaisuudessa ei ehkä ole realistinen nykytilanteen ja pyrkimysteni vuoksi rakentaa vakaa ja tyydyttävä elämä Suomessa."

Matinin teksti on käännetty suomeksi hänen englanninkielisestä kirjoituksestaan.