<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Monet sattumukset muokkasivat Pertti Yliniemelästä  hurjatahtisen kouluttajan

REDU Edu Oy:ssä työskentelevä kouluttaja Pertti Yliniemelä on isojen lukujen mies. Hän on varsinainen ekspertti-Pertti alallaan lupa- ja korttikouluttajana. Vai mitä sanotte siitä, että hän on kouluttanut neljässä vuodessa yli viisituhatta (5000) henkilöä. 

Tai mitä sanotte siihen, että hän ajaa kouluttajana ristiin rastiin Lappia ja Koillismaata jopa kymmeniä tuhansia kilometrejä vuodessa.
 
Sekin on pakko mainita, että neljässä kesässä mies on narrannut 30 mojovaa lohta. Enimmäkseen Tornionjoesta. Tai, kun hän kerran lähti hirvenpyyntiin iltapäivällä kello viisi, niin 13-piikkinen hirvi kaatui puolta tuntia myöhemmin.
 
Kaiken tämän lisäksi Pertti Yliniemelä on sattumusten sankari. Että yhden miehen kohdalle – työkaverille tai itselle, voikin osua monta tapaturmaa. Onnettomuuksissa on pitänyt toimia nopeasti ja Yliniemelähän on sen tehnyt. 
 
56-vuotias rovaniemeläinen on työssään lupa- ja korttikouluttajana pellehermannimainen pidetty tyyppi, joka saa kiitosta väliin niin, että itsekin yllättyy. 
 
"Eivät koulutettujen määrät silti ole tärkeintä, vaan se, että saa olla ihmisten kanssa. Kuulla heitä ja heidän – siis ammatti-ihmisten, kokemuksia. Siitä minä elän. Nautin jokaisesta päivästä."
 
 
Pertin kombo verkkosivuille
Vapaa-ajallaan mies viihtyy luonnossa. Lohenpyynti kuuluu lempiharrastuksiin.

 

Voitettu sairaus ja muita totuuksia

Rovaniemellä syntynyt ja kasvanut Pertti Yliniemelä on 8-lapsisen perheen kuopus. Kasvatus oli napakkaa ja hommat tehtiin heti, eikä huomenna etenkin, kun äiti kehotti.

Alle 20-vuotiaana nuorimies sairastui vakavasti ja suunnitelmat urasta armeijan palveluksessa hän halusi jättää. Yliniemelä sanoo, että sairaus muutti hänen ajatusmaailmaansa. Kovasta kokemuksesta kuoriutui elämään positiivisesti suhtautuva tyyppi, jonka ohjenuorassa ovat lauseet: 1) Elämää ei saa ottaa liian tiukasti, 2) Haluan kehittyä joka päivä.

Koulutusyhtiö REDU Edussa Yliniemelä aloitti lupa- ja korttikouluttajana alkuvuodesta 2020. Työturvallisuuskortti oli korttien ykkönen. Ensimmäisenä koulutuspäivänä Rovaniemellä oli koulutettavana yksi henkilö. Seuraavana päivänä hän opetti työturvallisuutta 28:lle kaivosalan työntekijälle. Siinä tuli jo hiki.

"Se on niin, että kun on pieni jännitys päällä, niin olet skarpimpi. Siitä se lähtee hyvin rullaamaan. En itse tykkää pitää diasulkeisia, vaan koulutettavat pitää osallistaa – heidät pitää saada puhumaan."

Siinä kouluttaja kertoo onnistuneensa. Hänestä oli hienoa kuunnella esimerkiksi, miten koronan aikana poromiehet Utsjoelta ja virkamies Helsingistä alkoivat etäkoulutuksessa puhua kuin papupata.

Kirvonneita sormia ja pyörtymisiä

Pertti Yliniemelä sanoo nyt, kun neljä vuotta on kulunut lupa- ja korttikoulutuksissa, että hän on oikeastaan myös kokemusasiantuntija. 

Ammattileipurina hän menetti aikanaan huolimattomuuttaan toisesta kädestä keskisormen pään, kun otti liian hopusti suojalaitteen pois koneen terästä. 

Huonommin kävi samassa leipomossa naiselle, jolta terä vei kaikki viisi sormea. Ensiaputaitoinen Yliniemelä oli paikalla ja loukkaantunut saatiin ajoissa hoitoon.

Myöhemmin mies työskenteli peräti 25 vuotta asfalttifirmassa. Työ siellä on fyysisesti raskasta ja vaarallista. Hän oli auttamassa, kun erään kaverin jalka murskaantui ison kulkuneuvon pyörän alle.

Hätäensiapu EFR -kouluttajana Yliniemelä on todistanut, miten koulutettava voi pyörtyä kesken kaiken. Näin kävi, kun päivän teemana olivat suuret verenvuodot. Kouluttaja oli auttoi pyörtynyttä niin rauhallisesti, että koulutettavat luulivat harjoituksen alkaneen. Kaikkien hämmästykseksi soitettiin oikeaan hätänumeroon ja pian oli ambulanssin väkikin paikalla hoitamassa tajunnan menettänyttä.

Asennevammaa ja imagotekijää

Pertti Yliniemelä on laajentanut vuosien aikana repertuaariaan kouluttajana. Hän ei ole vain työturvallisuuskorttikouluttaja, vaan myös ensiapu- ja tulityökorttikouluttaja, ammattipätevyyskouluttaja ja turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon suorittanut kouluttaja sekä matkailualan turvallisuuspassikouluttaja.

Kun koulutettavia on neljässä vuodessa ollut 5017, niin heistä suurin osa, 2700, on suorittanut työturvakortin. Muiden korttikoulutusten ohella hän huolehtii myös yritysten esihenkilöiden työturvallisuusjohtamiskoulutuksesta.

Yliniemelä kertoo jo asfalttifirmassa töissä ollessaan oivaltaneensa, ettei turvallisuudesta huolehtiminen kuulu vain palkkatyöhön. Se liittyy koko elämään ja ihmisen arkeen, olipa kyseessä vaikka ruohon leikkuu. Kyse on yksinkertaisesti elämää helpottavasta suojautumisesta.

Korttikouluttaja kertoo törmänneensä useammin kuin kerran asenteisiin, joissa työturvallisuuskoulutusta tavalla tai toisella vähätellään. Sitten on myös firmoja, joissa siitä halutaan todella huolehtia.

"Työnantajien suhtautuminen on muuttunut ja työntekijät ymmärtävät turvallisuuden tärkeyden. Vaikka yritykselle on kallista kouluttaa useampia työntekijöitä, niin vastapuolena on se, että työntekijät pysyvät terveenä töissä. Kyse on myös yrityksen imagosta."

Hän sanoo ajatelleensa turvallisuusasioita jo vuosia. Omiin kokemuksiin liittyen mies sanoo suoraan, että jos menee  sieltä mistä aita on matalin, niin sitten sattuu.

-----------------------------------

Tule mukaan REDU Edun korttikoulutuksiin. Kun lomat on pidetty, niin katso syyskauden kalenteriamme lupa- ja korttikoulutuksista osoitteesta redu.fi/koulutuskalenteri 

Tervetuloa oppiin elokuusta alkaen!

Katso myös muita koulutuksiamme verkkosivulta varmanatoihin.fi