<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=288562746756908&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Maritta Autio: Vastuullisuutta on valmistaa  turvallisia tuotteita hyvistä raaka-aineista

"Toimimme Sodankylän Sattasessa vastuullisesti maapalloa, raaka-ainetta ja ihmisiä kunnioittaen. Teemme hyvistä raaka-aineista turvallisia tuotteita. Lähellä tuotettu ruoka on puhdasta ja laadukasta." Näin kuvailee vastuullisuutta yritystoiminnassaan Maritta Autio Lapin Gourmetkokeista.

Pitkän linjan elintarvikealan yrittäjä muistuttaa vastuullisuuden olevan läsnä jokapäiväisessä arjen toiminnassa. Se on ohjenuora, joka nojaa jo lapsena opittuihin arvoihin.
 
Yrityksessä kotimaisuusaste raaka-aineissa on noin 80 prosenttia. Lapin Gourmetkokit käsittelee pääasiassa poronlihaa. Omista poronlihoista Maritta ja Asko Aution yritys valmistaa esimerkiksi moninaisia purkkijalosteita. Toimintaan kuuluu myös maakunnan luonnonmarjojen jalostus.
 
Monin mitalein ja kilvin palkittu Lapin Gourmetkokit lähti mukaan REDU Edu Oy:n valtakunnalliseen elintarvikealan vastuullisuushankkeeseen.
 
Joulukuussa 2023 alkaneessa hankkeessa on mukana 32 osallistujaa 17 yrityksestä Lapista Pohjois-Pohjanmaalle.
 
Verkkosivulle vastuullisuutta (1)
 

Vastuu otetaan omista teoista

Vastuullisuushanketta vetävä asiantuntija Hannu Pekkala REDU Edu Oy:stä sanoo, että koulutuksen keskeiset sisältöalueet alkavat olla paketissa. Hankkeessa mukana olleet yrittäjät ja työntekijät ovat kokoontuneet kasvokkain peri kertaa, etäyhteydellä useammin, mutta tärkeintä on Pekkalasta kontaktointi yrityksiin. 

"Niitä on noin 150. Päätyöhän tehdään yrityksissä. Tulokset ovat jo nyt hyviä ja hankkeessa on vielä puolisen vuotta aikaa."

Elintarvikealan vastuullisuuskoulutuksessa on puututtu esimerkiksi yrityksen materiaalisäästöihin, palvelumuotoiluun, hävikin pienentämiseen, elintarvikkeiden turvallisuuteen, hiilijalanjäljen laskentaan ja vastuullisuudesta viestimiseen asiakkaille.

Hankkeessa mukana olijat pohtivat hiljattain vastuullisuusviestintää, yrityksen mainetta ja luottamusta lähitapaamisessa Rovaniemellä.

REDU Edusta vastuullisuusviestinnän asiantuntija Riikka Knuuti määritteli vastuullisuutta.

"Mitä se tarkoittaa? Se on vastuun ottamista omista teoista ja toiminnan vaikutuksista ihmisiin, yhteisöihin ja luontoon. Vastuullinen toiminta tukee kestävää kehitystä ja aiheuttaa mahdollisimman vähän ympäristöhaittoja. Vastuullisuus tuottaa myös taloudellista ja yhteiskunnallista hyvää."

Hannu Pekkala sanoo pohtineensa yrityksen maineen ja luottamuksen syntyä sanaparin kautta. Se tulee, jos puheet = teot.

"Ollaanko tässä oikeilla jäljillä?"

Vastuullisuusviestintään on tartuttu myös Lapin Gourmetkokeissa. Liikkeelle yritys on lähtenyt verkkosivujensa sisällön ja visuaalisen ilmeen uusimisella. Työ on vielä kesken. Myös opasteet yhdenmukaistetaan. Hiilijalanjäljen laskentakin on edessä. Esimerkiksi materiaalihävikkiä yrityksellä ei käytännössä tule.

"Ainoa mikä jää käyttämättä on poron henki", sanoo Maritta Autio. Markkinointiin ja mainostamiseen olisi myös löydyttävä aikaa.

"Se ei ole helppoa. Potut on helpompi kuoria."

Hän kertoo kehittämistyötä olevan vireillä yrityksessä koko ajan. Ideoita ja uusia ajatuksia saa olemalla mukana koulutuksissa, vaikkapa juuri käynnissä olevassa elintarvikealan hankkeessa.

"Samalla selviää ollaanko tässä oikeilla jäljillä vai väärillä raiteilla, jos mietitään esimerkiksi kestävää kehitystä."

Yrityksen tämän hetken yksi suurimmista ponnistuksista on käynnistää jälleen ravintolatoiminta. Kitisen rannalle omalle mökkitontille nousee 40 hengen ravintolakota.

 

 

 

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä

REDU Edu Oy, vihreän siirtymän asiantuntija Teemu Saralampi, teemu.saralampi@redu.fi, 040 7545853